Rakvere linnapea Triin Varek: me saame kõik koos luua paremat homset

Rakvere linnapea Triin Varek: Foto: Ain Liiva

Aasta lõpu eel uurisime Rakvere linnapealt Triin Varekult, kuidas maakonna keskusel tänavu on läinud ning millised väljakutsed ees seisavad. Tegime juttu ka tema pere pühadetraditsioonidest.

Liisi Kanna

Vaadates tagasi 2023. aastale, millised Rakvere linna jaoks olulised arengud tasuks välja tuua? Millised neist on linnapea jaoks suurimad n-ö töövõidud?

Aasta 2023 oli Rakvere linnale tegus. Oleme maailmas jätkuvalt roheliste sihtkohtade TOP 100 seas ja pälvisime hõbetaseme rohelise turismisihtkohana.

Sõlmisime Arvo Pärdi nimelise muusikamaja ehituslepingu, tegime ettevalmistused Kastani tänava rekonstrueerimiseks. Navi tänaval valmis linna ajaloo esimene ja suurim elamuarendus.

Uuenduskuuri läbisid Härma-Malmi, Õie ja Tõusu tänav ning Annemäe tee. Esimese kaasava eelarve toel valmis Palermos madalseiklusrada. Alustasime taas heakorrakonkursiga „Rakvere kaunis kodu“. Pälvisime Muinsuskaitseameti tunnustuse Pikk tn 22 ajaloolise hoonekompleksi varemete konserveerimise eest.

Mul on siiras heameel, et Rakvere noored tunnevad aina rohkem huvi oma kodulinna tegemiste vastu ja osalevad aktiivselt linnaelu puudutavates tegevustes.

Jätkasime panustamist elanikkonnakaitsesse: oleme märgistanud avalikud varjumiskohad, soetanud satelliittelefoni ja mobiilsed diiselgeneraatorid. Elutähtsate teenuste pakkujad AS Rakvere Vesi ja AS Rakvere Soojus on teinud investeeringuid ning nende teenus on ka elektrikatkestuse korral kättesaadav kuni 72 tundi. On väga oluline, et korteriühistud teeksid omaltpoolt samme teenuse vastuvõtuvõimekuse tagamiseks, looksid generaatori ühendamise võimekuse ja soetaksid generaatorid, kasvõi naabermajaga kahasse.

Seda loetelu võiks veel pikalt jätkata…

Kuid millised teemad/valdkonnad valmistasid enim probleeme või tänavusest aastast „kripeldama“ jäävad?

Arvan, et kõik omavalitsusjuhid vastaksid, et sotsiaal- ja haridusvaldkond. Inimeste toimetulek ja mured oma lähedaste pärast on kõigil südamel. 1. juulist 2023 jõustunud hooldereform ei ole kahjuks omaste kohustusi vähendanud või omavalitsuste vaates olukorda parendanud.

Muretsen sotsiaalvaldkonnas töötavate spetsialistide pärast. Pinge on kestnud pikalt, töömahud tohutult kasvanud ja inimesed on väsinud. Covid, Ukraina sõda, energiakriis – kõik on jätnud oma jälje.

Sotsiaal- ja haridusvaldkond on omavahel ka tihedalt seotud. Vaimse tervise mured, koolivõrgu toetamine, perede ja laste tugiisikute süsteem jpms. Kaasava hariduse nõuded on päris suured ja hariduslike erivajadustega (HEV) laste arv paraku aina kasvab. Omavalitsus peab pakkuma palju erinevaid teenuseid, mis on suur surve eelarvele. Murekohaks on ka HEV Ukraina lapsed, kes vajavad tugiisikuid, psühholoogi tuge perele ning keelebarjääri tõttu on vaja veel rohkem ressursse.

Mure on õpetajate järelkasvu osas ja soov, et Rakvere linna koolides on võimalik saada head haridust. Kui linn on pingutanud alushariduspedagoogide palga osas, minnes õpetajate palgatõusul sellega kaasa, siis on kahju, et riik oma lubadust ei pea. Muidugi väärivad kõik spetsialistid südamega tehtud töö eest väärikat tasu, aga arvestades kohustuste hulka, mis omavalitsustel teenuste pakkumise osas muudkui kasvab, on keeruline palgatõusu võimaldada. Nii sotsiaal- kui haridusküsimustes on keerulised ajad kindlasti veel ees.

Aasta lõpus seatakse sihte ja peetakse plaane ka eelolevaks – milliste oluliste küsimustega Rakvere 2024. aastal silmitsi seisab?

Algab Arvo Pärdi nimelise muusikamaja ehitus, jätkame tänavavalgustuse parendamisega ja ees ootab otsus jalgpallihalli ehitamise osas. Lisaks Kastani puiesteele saab 2024. aastal kindlasti veel nii mõnigi teelõik linnaruumis korda.

Esiingi sobib eelmise küsimuse vastus. Nagu juba öeldud, siis nii haridusvõrk kui sotsiaalhoolekanne on kindlasti fookuses. Peame leidma lahendused, kuidas samade finantsvahendite juures veel efektiivsemalt toimetada ja teenuseid pakkuda.

Kindlasti ka koostööpartneritega ühiselt tõsta elanike valmidust kriisides toimetulekuks, luua allasutuste hoonetele veel juurde generaatorite ühendamise võimekusi jms, ekk ka elanikkonnakaitse teemad.

Kas ka linnapeal endal on n-ö „to do“ nimekiri – asjad, mida kindlasti lähitulevikus kohaliku elu edendamisel ellu tahaks viia?

Kõlab nagu unistuste salalaegas…

Linnapeal on Isamaa saadikurühma ehk nn koalitsioonileping, linna eelarve ja arengukava. Kokkulepetest lähtuvalt ja võimalustest tulenevalt püüame efektiivselt ellu viia lubadusi, mis toetaksid inimesi ja linna arengut. Enam kui kuus aastat poliitikas on nüüdseks õpetanud, et asjad võtavad teinekord päris kaua aega, aga unistada ja tööd teha selle nimel, et midagi olulist tehtud saaks, tuleb iga päev.

Oleme kohtunud paljude linna ettevõtjatega, kus on jäänud kõlama mure oskustööjõu puudumise pärast. Samas on olemas ametikool ja tugi töötukassast. Näen, et vaja on tõhustada kõigi osapoolte koostööd ja soov on anda ettevõtjatelt tulnud tagasiside kindlasti edasi.

Rakvere linn on palju pingutanud, et linnaruumi arendada, et Rakveres oleks hea elada. Koos peame pingutama, et veel enam soovitaks siia tulla, noortel oleks head õpivõimalused, töökohad, turvaline elukeskkond.

Rääkides linnapea ametist üldiselt, kõrvaltvaataja jaoks näib see vägagi kurnav – pikad tööpäevad, kohtumised nädalavahetustel, pidev tähelepanu… Kas vahel vilksatab ka mõte, et enam ei jõua ja tahaks töö kellelegi üle anda?

Neid on ikka, kes arvavad, et see töö konti ei murra. Jah, kalender täitub kiiresti ja tihti peab loobuma kuskil osalemisest, sest varem saabunud kutsele on osalemine juba kinnitatud.

Tähelepanuga harjub. Selle sain ilmselt selgeks lapsepõlves, noorukieas, sest isa positsioonide tõttu oli pere, ja seeläbi tihti ka mina, pidevalt huviorbiidis. See ei tähenda, et see ei väsitaks. Lisaks ametipositsioonile olen ikkagi ka ema, elukaaslane, tütar, õde, sõber… Hindan väga inimlikkust, lihtsust ning siirust ja loodan, et see on minus endas siiani säilinud. Seega ka linnapeana ei ole ma ju keegi teine, kui see n-ö isikuomaduste kogum, mis ka muul ajal.

Praegu on veel soovi ja jaksu seda tööd jätkata. Kuni minuga rahul ollakse ja koostöö sujub. Õnneks on murede vahel ju rõõmu ka! Vahel inimesed isegi tänavad mõne otsuse või abi eest, mis kindlasti on ka mulle oluline.

Kust ammutad kõigi nende tegemiste juures energiat, kas on lugejatele mõni võluvits soovitada või inspireeriv moto jagada?

Tuleb tunnistada, et tubli trennihunt ma ei ole, liikumiseks jääb üldse liiga vähe aega. Taastun kodus, kus on hea perega koos olla, midagi vahvat ette võtta. Lähedaste ja sõpradega koos veedetud aeg on mulle puhkus. Iseloomult… ma ei ütleks, et olen leplik, aga halbu emotsioone enda juures küll kaua ei hoia, lasen lahti. Kui ümber on toetavad inimesed, siis saab kõigega hakkama. Mul on vedanud selles osas, nii tööl kui ka kodus.

Ometi, pühadel saavad vast ka linnajuhid hinge tõmmata. Kuidas tähistad sina jõule ja aastavahetust?

Meil on traditsioonid aastatega välja kujunenud, et pere on koos ja ka nn suuremad pereringid pühade ajal kohtuvad. Nii saame mehe õe pere ja -lastega kokku, ja minu isa ning venna pere ja -lastega. Katame ühiselt laua, teeme süüa, käime kalmistul ja kirikus. Koos olles meenutame neid, keda enam meiega ei ole, räägime lugusid, mängime lauamänge… Kombeks on, et igaüks ütleb oma möödunud aasta tipphetke või positiivse mälestuse ja selle, mille üle ta väga rõõmus ei olnud. Need koosolemised ja vestlused on mulle väga kallid. Sel aastal on meil jõuluistumised juba ära olnud, sest ebatraditsiooniliselt sõidame seekord perega pühadeks Eestist ära ja see on meile kõigile suur kingitus.

Triin Varek perega: Foto: Martin Lätt

Milline on Rakvere linnapea lemmik pühaderoog? Kas käiku läheb mõni esiemade retsept, milleta jõululaupäeva mööda saata ei või?

Tuleb tunnistada, et hästi küpsetatud, krõbeda kamaraga sealiha ja õlles hautatud kapsad on need, mis keele alla viivad. Meie perele meeldib ka kasukas või klassikaline rosolje. Mu vanaemal oli vanasti ümmargune elektriline koogivorm, kus ta pidudeks keeksi küpsetas. Retsept on, aga tavaahjus ei ole ma veel nii õhulist kooki kahjuks saanud, kui lapsepõlvest meeles.

Lõpetuseks, mida sooviksid lugejatele uueks aastaks?

Soovin, et märkaksime enda ümber rohkem neid inimesi, kes tuge vajavad. Oleksime lahked ja sõbralikud.

Enne mõtle, siis ütle. Liiga palju kohtab hinnangute andmist ja õelust. Eriti sotsiaalmeedias, kus inimesed arvavad, et on anonüümsed ning kommentaarides lahmivad, solvavad. Lugupidav suhtumine iseendasse ja oma kaasteelistesse peaks olema elementaarne ka juhul kui arvamused erinevad.

Me ei saa vahel valida olukordi, kuhu elu meid viib, aga saame alati valida, kuidas sellesse suhtuda. Lahendustele keskendudes on kergem ja positiivse ellusuhtumisega on helgem. Meie kõik koos saame luua paremat homset! Nii iseendale kui seeläbi ka neile, kes meie ümber.

Soovin kõigile imelist jõuluaega! Armsaid hetki oma pere, lähedaste ja sõpradega. Hingerahu ja kodusoojust. Rahulikku ja toredat aastavahetust ning palju tervist, rõõmu ja ka mõne armsa unistuse täitumist 2024. aastal. Häid jõule ja head uut aastat!