Jalgrattasõit Eestis, kõik, mida pead teadma täiuslikuks reisiks

Eesti, rikas kultuuripärandi ja uskumatult kaunite loodusmaastikega riik, sobib ideaalselt jalgrattasõidupuhkuseks. Selles juhendis räägime jalgratturitele sobivatest marsruutidest, anname nõuandeid reisiks valmistumiseks ja kirjeldame üksikasjalikult, kuidas jalgrattaid teel turvaliselt hoida. Samuti vaatame, milliseid esemeid on vaja kaasa võtta, et reis kulgeks sujuvalt ja ilma ettenägematute olukordadeta.

### Parimad jalgrattateed Eestis, juurdepääs jalgrattakaartidele

Eesti pakub suurejoonelisi jalgrattamarsruute läbi maaliliste rahvusparkide, Läänemere randade ja iidsete linnade. Rannikutee Tallinnast Pärnusse pakub suurepäraseid vaateid ja võimalust tutvuda Eesti kultuuriliste vaatamisväärsustega.

Eesti jalgrattateede üksikasjalikud kaardid on saadaval rakenduste ja veebisaitide, näiteks Visit Estonia ja kohalike jalgrattaklubide kaudu. Muretu reisimise jaoks pakuvad need allikad interaktiivseid kaarte, millel on näidatud teekatte tüübid, marsruutide raskusaste ja puhkekohad.

###Sõiduki ettevalmistamine, jalgrattahoidiku paigaldamine, jalgrataste kinnitamine ja reisimiseks vajalikud esemed.

Enne jalgratastega autoga sõitmist kontrollige õlitaset, jahutusvedelikku, rehvirõhku ja pidurite toimivust. Pöörake erilist tähelepanu sidurisüsteemile, eriti kui on kavas sõita mägisel maastikul.

Jalgrattahoidiku nõuetekohane paigaldamine on ohutuse seisukohalt kriitilise tähtsusega. Järgige rattatoe tootja juhiseid ja veenduge, et rattatugi vastab teie jalgrataste kaalule ja tüübile. Kasutage jalgrataste kinnitamiseks ja nende juhusliku mahakukkumise vältimiseks lisarihmaid.

Enne jalgratta kinnitamist eemaldage sellelt kõik lisaseadmed. Vajadusel eemaldage selle esiratas.  Enne minekut veenduge, et teie koorem on kindlalt kinnitatud, et välistada liiklusõnnetuse oht.   Eraldi paigaldatud konstruktsioon suurendab sõiduki suurust. Olge ettevaatlik, kui sisenete tunnelisse või maa-alusesse parklasse, sõidate tihedas liikluses või manööverdate parklas.

Need ei ole mõeldud jalgrataste püsivaks hoiustamiseks. Soovitatav on seade eemaldada, kui seda hetkel ei vajata.

Kasutage kvaliteetseid lukke ja kette, et vältida jalgrataste vargust peatuste ajal. Kinnitage iga jalgratas eraldi ja võimaluse korral püüdke jätta oma sõiduk turvalisse parklasse.

Võtke Eesti jalgrattamatkale kaasa varuosad, pump, rehviparanduskomplekt, vesi ja suupisted. Ärge unustage mitmekihilist riietust, et kohaneda ilmamuutustega, ja esmaabivahendeid.

###Jalgratturisõbralik majutus

Eestis pakuvad paljud hotellid ja hostelid jalgratturitele eriteenuseid, sealhulgas turvalist jalgrattahoidlat ja remonditöökodasid. Otsige reisiportaalidest majutusasutusi, millel on märge “jalgratturisõbralik”.

Jalgratturisõbraliku majutuse leidmiseks on mitu võimalust:

1. Võtmesõnade otsing:

  • Kasutage otsingumootoreid broneerimissaitidel nagu Booking.com, Airbnb, Google Hotels, lisades päringule märksõnad nagu “bike”, “bike parking”, “bike repair”, “bike routes”.
  • Broneerimissaitidel on mõnikord filtrid mugavuste jaoks, kus saate valida “jalgrattaparkimine”.

2. Spetsiaalsed veebisaidid:

  • Lahemaa rahvuspark: http://www.visitestonia.ee/ – seal on rubriik “Jalgrattasõit”, kus on teavet jalgrattateede ja majutuskohtade kohta, kus jalgratturid on teretulnud.
  • Sõprusrattad: https://luuletused.score.ee/s%C3%B5prus/27 – jalgrattalaenutusfirma, mis pakub ka nimekirja jalgrattasõbralikest külalistemajadest ja kämpingutest üle Eesti.
  • Rohelised katedraalid: https://sabr.org/latest/sabr-digital-library-green-cathedrals-fifth-edition/ – üle Eesti kulgevate ökoradade võrgustik, kodulehel on rubriik majutuspakkumistega, kuhu jalgratturid on teretulnud.

3. Kontakt turismikeskustega:

  • Võtke ühendust teid huvitava piirkonna turismikeskusega ja küsige, kas nad oskavad soovitada jalgrattasõbralikke majutuskohti.

###Ilmastikuolud

Eesti kliima võib muutuda, nii et valmistuge vihmaks ja muutlikuks ilmaks, eriti kui plaanite reisi kevadel või sügisel. Veekindel riietus ja soojapidav aluspesu hoiab teid sügisel mugavana. Samuti on oluline meeles pidada, et kevadel võib olla külm, eriti kui plaanite reisi riigi põhjapoolsemates osades.

###Jalgrattaspordiüritused Eestis

Kui soovite oma reisi ühendada jalgrattaspordiüritustega, pakub Eesti mitmeid festivale ja võistlusi igale maitsele. Populaarsed on mägirattasõidud ja maanteemaratonid. Teavet kuupäevade ja registreerimise kohta leiate spordikogukondade veebilehtedelt või Eesti reisiportaalide kaudu.

Spordikogukonnad:

Siit leiate spordisündmuste kalendri, teavet võistlustele registreerimise kohta ja uudiseid Eesti spordi kohta.

Eesti Spordi Liit: https://www.facebook.com/EestiPimedateSpordiliit/?locale=et_EE – Eesti Spordiliidu kodulehelt leiab infot erinevate spordialade kohta, samuti ürituste kalendrit ja uudiseid.

Spordiliidud: Konkreetse spordiala kohta teabe leidmiseks otsige selle spordiala Eesti spordiliidu veebilehte. Föderatsioonide veebilehtedel on tavaliselt kalendri, registreerimise ja uudiste rubriigid.

Reisiportaalid:

Visit Estonia: http://www.visitestonia.ee/ – Sellel veebisaidil on spordi rubriik, kust leiate teavet Eestis toimuvate spordisündmuste kohta, samuti nõuandeid vabaõhuhuvilistele.

Eesti Turismiinfokeskus: https://www.visitestonia.com/en/ – Eesti Turismiinfokeskus annab teavet riigi eri piirkondades toimuvate spordiürituste kohta.

Piirkondlikud turismiportaalid: Paljudel Eesti piirkondadel on oma turismiportaalid, kust saate teavet kohalike spordiürituste kohta.

Jalgrattamatkade planeerimine Eestis nõuab hoolikat ettevalmistust, kuid see tasub end ära unustamatu elamusega. Veendudes, et teie auto ja jalgrattad on ideaalses korras ning marsruut on hoolikalt planeeritud, saate nautida Eesti ilu ilma igasuguse vaevata. Ärge unustage järgida ohutusreegleid ning austada riigi loodust ja kultuuri. Nii ei rikasta teie jalgrattaseiklus teid mitte ainult uute kogemustega, vaid jätab teile ka ainult positiivseid emotsioone.

Teabeallikad:

Näpunäiteid jalgrattahoidiku kasutamiseks autodoc.ee