ERM kutsub Eesti lipu juubelit tähistama

Eesti esimene sinimustvalge lipp ERMis. Foto: Berta Jänes

Eesti Rahva Muuseumi kogus on muu hulgas ka üks eestlastele eriti oluline ese – Eesti esimene sinimustvalge lipp. 4. juunil, Eesti lipu päeval, saab seda ERMis tasuta vaadata ja minna ringkäigule, kus räägitakse lipu sünniloost. Pidupäeva meeleolu loovad lõõtspillimuusika ja lipuehtes muuseum.

Sinimustvalge on ajast aega olnud meie rahva keele, kultuuri ja iseteadvuse sümbol. 20. sajandi alguseks oli eesti rahvas lipuvärvid omaks võtnud ja 1918. aasta novembris tunnistas Ajutine Valitsus sinimustvalge Eesti riigilipuks. Tänavu tähistame oma lipu 140 aasta juubelit.

„See on suur haruldus, kui mõnel rahval on päris esimese lipu originaal säilinud,“ ütles ERMi direktor Kertu Saks. „Meie võime selle üle uhked olla ja Eesti Rahva Muuseum hoiab Eesti 140-aastast lippu erilise hoolega.“

ERM suunab oma pilgu lipupäeval nooremale põlvkonnale ja kutsub koolilapsi muuseumitundi, kus üheskoos uuritakse meie väärika lipu lugu. Noored saavad teada, kuidas sai Eesti Üliõpilaste Seltsi lipust meie olulisim riiklik sümbol ja missugune on selle kasutamise etikett.

Terve päeva vältel on sissepääs püsinäitusele „Kohtumised“ tasuta, lisaks toimub seal kell 14 ja 16 ringkäik „Eesti lipu lugu!“.

Jakob Hurda saalis näidatakse temaatilisi kroonikakaadreid sellest, kuidas ajalooline sinimustvalge lipp võetakse välja peidupaigast Läänemardi talus aastal 1991, samuti arhiivikaadreid nii Eesti lipu ajaloost kui ka selle aastapäeva tähistamisest 1930ndatel. Linastub ka ERMi püsinäituse kuraatorite ja üheksa muuseumi, Rahvusarhiivi ning Allfilmi koostöös valminud film „Selle lipu all“.

Pidu ERMis lõppeb kell 16.30 Karmoškakamraadide kontserdiga silla-alal. Pilli seest leitakse üles mitmed traditsioonilised pärimustantsud ja laululood, aga ka armastatud popmuusikapalad. Noorim kamraad ansamblis on 10- ja vanim 75-aastane.

Kell 17 on kõik oodatud tseremooniale „Eesti lipp 140“ Tartu kesklinna Kalevipoja kuju juurde. Tähistamine jätkub Lõuna-Eestis Otepääl, kus kell 19 algab lipu ümmargusele aastapäevale pühendatud Estonia poistekoori kontsert Hirvo Surva juhendamisel. Terve juunikuu on Otepää pastoraadis avatud Eesti Rahva Muuseumi rändnäitus „Meie lipu lugu“.

Kuulutaja

Ãœhislaulmine Rakveres

Rakvere tähistab Eesti lipu 140. sünnipäeva aga ühislaulmisega 4. juunil kell 9 Rakvere keskväljakul. Esinevad Rakvere linnaorkester ja linna koolide koorid. Sündmus kestab umbes pool tundi.

„Kutsume kõiki linlasi ja külalisi kuulama ja kaasa laulma!“ sõnas Rakvere linnapea Triin Varek.