Evakuatsiooniõppusel lahendati realistlikke olukordi

Hetk Viru ringkonna evakuatsioonirühma esimese päeva tegemistest. Foto: Kristel Kitsing

Teisipäevast kuni tänaseni viidi läbi evakuatsiooniõppus „Miljon miksi“, mis toimus Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna vastutusalas ja hõlmas Jõgevamaad, Järvamaad ja Lääne-Virumaad. Kokku osaleb õppusel ligi 600 inimest.

„Evakuatsiooniõppus „Miljon miksi“ on meile vajalik selleks, et kontrollida väljaõppeperioodil õpitut ja teisalt tuvastada võimalikke õpikohti,“ ütles evakuatsiooniõppuse peaplaneerija, Naiskodukaitse Viru ringkonna instruktor Aili Ehamaa. „Ulatuslik evakuatsiooni korraldamise plaan on päästeameti ja kaasatud asutuste kokkulepe, mille põhjal kasutatakse olemasolevaid võimeid ja ressursse ulatusliku evakuatsiooni ettevalmistamiseks, läbiviimiseks, juhtimiseks ja lahendamiseks hädaolukorras või selle ohu korral. Kaitseliidul ja evakuatsioonirühmadel on selles oma kindel roll.“

Õppuse raames harjutasid viis evakuatsioonirühma protseduurilisi tegevusi evakuatsioonipunktide ülesse seadmisel, töös hoidmisel ning töö lõpetamisel. Koostööpartneritena olid kaasatud Ida päästekeskus, kohalikud omavalitsused ja kaitseväe ajateenijad.

Esimese õppusepäeva tulemusi kokku võttes pidas Naiskodukaitse Viru ringkonna evakuatsioonirühma juht Evely Press senist tegevust edukaks. „Alustasime hommikut teavituskontrolliga, saime käsu, kogunesime enda kogumiskohas, koormasime varustuse ja lõpuks jõudsime evakuatsioonipunkti,“ selgitas Press päeva kulgu. Ta lisas, et juba esimese päeva lõpuks oli Viru ringkonna evakuatsioonirühm vastu võtnud evakueeritavaid ning pannud meeskonna tööle nii, et kõigi aeg oli tegusalt ja toimekalt kasutatud.

Näiteks pidi evakuatsioonirühm õppuse esimesel päeval lahendama mitmeid realistlikke olukordi. „On evakueeritavaid, kes mängivadki enda rolli ja esitavad meile olukordi, mis võivad päriselt juhtuda: näiteks joobes inimene või ilma vanemateta laps. Inimene, kes on maha unustanud enda ravimid, kuid vajab neid igapäevaselt. Või siis inimene, kes on lihtsalt veidi bravuurikas ja tahab teistega kakelda. Need olukorrad on meie jaoks harjutamiseks ning need ongi situatsioonid, mis päriselus võivad ette tulla,“ kirjeldas Press.

Ta väljendas ka rahulolu, sest evakuatsioonirühmas töötasid kõrvuti nii kuueaastase kogemusega liikmed kui ka need, kes saavad oma esimesed kogemused. „Meie selle õppuse eesmärk on ka ühise meeskonna loomine ja üksteiselt õppimine,“ ütles Press.