Miks on hea ja kosutav uni meie tervise jaoks nii oluline?

Inimene veedab umbes kolmandiku oma elust magades. See tähendab, et 75-aastaseks elanud inimene on maganud oma elus maha umbes 25 aastat. Huvitav on ka see, et mõned maailma kõige edukamad inimesed, nagu näiteks Albert Einstein, pidasid und äärmiselt oluliseks ja väitsid, et nende loovus ja produktiivsus tulenesid heast unest.

Uni aitab parandada mälu ja keskendumisvõimet, tugevdab immuunsüsteemi ning aitab vältida kroonilisi haigusi. Näiteks on leitud, et unefaas nimega REM-uni on oluline loomingulise mõtlemise ja probleemide lahendamise jaoks. Unepuudus avaldab negatiivset mõju nii meie kehale kui ka vaimule. Vähene uni põhjustab väsimust, ärrituvust, keskendumisraskusi ning nõrgestab immuunsüsteemi, suurendades depressiooni ja ärevuse tekkimise riski.

Meie igapäevaelus on aga uni sageli see, millest me esimese asjana loobume, kui kohustused kuhjuvad ja aega on vähe. Une arvelt saab ju alati kokku hoida: tuleb lihtsalt pisut hiljem magama minna või varem ärgata ning päevad tunduvadki justkui pikemad ja aega on rohkem. Tegelikkus on aga hoopis vastupidine. Kvaliteetne uni on äärmiselt oluline nii meie füüsilise kui ka vaimse tervise jaoks ning täiskasvanud inimene peaks magama vähemalt 7-9 tundi ööpäevas.

Pikaajaline unepuudus on seotud tõsisemate terviseprobleemidega nagu südame-veresoonkonna haigused, diabeet ja rasvumine. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes magavad regulaarselt vähem kui 6 tundi ööpäevas, on suuremas riskis haigestuda südamehaigustesse. Samuti on une kvaliteet seotud meie kehakaaluga – kehv uni võib põhjustada kaalutõusu, kuna see mõjutab hormoone, mis reguleerivad meie isu ja ainevahetust.

Mis soodustab kiiret uinumist ja head und?

Hea une tagamiseks on oluline luua rutiin ja keskkond, mis soodustavad kiiret uinumist ja sügavat und. Proovi minna magama ja ärgata iga päev samal ajal, isegi nädalavahetustel. Paika pandud unegraafik aitab reguleerida sinu keha sisemist kella, muutes nii uinumise kui ka ärkamise lihtsamaks. Enne magamaminekut tegele rahustavate tegevustega, nagu lugemine, soe vann või meditatsioon. Need tegevused aitavad kehal ja vaimul rahuneda.

Sinine valgus, mida kiirgavad aga elektroonikaseadmed nagu nutitelefonid, tahvelarvutid ja arvutid, raskendavad uinumist. Seetõttu on soovitatav lõpetada nende seadmete kasutamine vähemalt tund aega enne magamaminekut.

Hoia magamistuba jahedana, vaiksena ja pimedana. Kasuta magamistoas pimendavaid kardinaid või maga unemaskiga ning vajadusel kasuta kõrvatroppe. Kindlasti ei saa me üle ega ümber mugavast ja toetavast madratsist, mis on samuti oluline hea une saavutamiseks. Hea madrats jaotab kehakaalu ühtlaselt, vältides liigset survet erinevatele kehapiirkondadele nagu puusad, õlad ja alaselg. See aitab ennetada ja leevendada liigese- ja lihasvalu, mis võib segada und ja põhjustada öiseid ärkamisi.

Kvaliteetsed madratsid on sageli valmistatud hüpoallergeensetest materjalidest, mis vähendavad tolmulestade, bakterite ja muude allergeenide kogunemist madratsisse. See on eriti oluline allergikutele ja astmaatikutele, kes vajavad magamiseks puhtamat ja tervislikumat keskkonda.

Ka söök ja jook mõjutavad meie und

Kofeiin, nikotiin ja alkohol võivad samuti meie und häirida. Väldi kofeiinirikaste jookide ja toitude tarbimist vähemalt kuus tundi enne magamaminekut. Ja kuigi alkohol võib aidata uinuda, häirib see tegelikult hoopis une kvaliteeti ja põhjustab öiseid ärkamisi.

Sarnaselt joodud joogile mõjutab meie uinumist ka toit, mida päeva jooksul söönud oleme. Proovi vältida raskeid ja vürtsikaid toite enne magamaminekut, kuna need võivad põhjustada seedeprobleeme ja und segada. Küll aga võib uinumisele kaasa aidata väike suupiste, mis sisaldab trüptofaani, näiteks banaan või mandlid. 

Trüptofaan on asendamatu aminohape, mida meie keha vajab, kuid ei suuda ise toota, seega peame seda saama toidust. Trüptofaan toetab und, sest see muundub kehas serotoniiniks ja melatoniiniks. Serotoniin parandab tuju ja vähendab ärevust, melatoniin aga reguleerib une-ärkveloleku tsüklit. Seega trüptofaani sisaldavad toidud võivad aidata sul paremini magada, kuna need toetavad melatoniini tootmist.

Kindlasti ära unusta ka, et regulaarne kehaline aktiivsus võib samuti parandada une kvaliteeti ja aidata kiiremini uinuda. Siiski väldi intensiivset treeningut vahetult enne magamaminekut, sest see võib hoopis vastupidiselt meeli ergutada ja raskendada uinumist.

Alusta oma tervisliku une teekonda uue madratsiga

Pea meeles, et hea ja kosutav uni on vajalik meie füüsilise ja vaimse tervise jaoks. Investeerimine kvaliteetsesse magamiskeskkonda mugava ja kvaliteetse madratsi näol on oluline samm parema une suunas. Tervislikud unerežiimid ja unehügieeni harjumused aitavad tagada sügava ja rahuliku une, mis toetab meie üldist heaolu.

Kui tunned, et sinu madrats ei paku enam vajalikku mugavust ja tuge, külasta kindlasti Aatriumit, kust leiad laia valiku kvaliteetseid madratseid, mis aitavad tagada parema une ja tervise. Ära lase halbadel unedel oma elu häirida – investeeri oma heaolusse juba täna!