Näitus tutvustab mööblistiilide ajalugu

Rehbinderi maja väärikas museaal. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Täna avas Rakveres Rehbinderi majas uksed Eestis ainus omataoline mööbliajaloo püsinäitus „Toolile nõjatudes. Luksust ja lihtsust keskajast Lutherini”.

Kas teadsite, et Virumaa Muuseumide kogus on mööbliesemeid, mis kuuluvad Eesti vanimate hulka? See on põhjus, miks mööblimuuseum sündis just Rakveres.

Ruum meie ümber muutub pidevalt, sõltudes maitsest, moest, eluviisist. Siiski on säilitatud mõningaid mööbliesemeid. Eriti toole. Sel näitusel heidame pilgu valikule ajaloolisele mööblile alates keskajast kuni Lutheri mööblivabriku sünni ja tööstusliku tootmise alguseni.

Iga näitusesaali keskmes on tool, mis võimaldab ühe eseme muutumise kaudu tutvuda mööblistiilide ajalooga.

Mööblimuuseumis eksponeeritakse Virumaa Muuseumide mööblikogu kõige väärtuslikumaid esemeid, kuid näha saab museaale vähemalt 15 erineva muuseumi või kollektsionääri kogudest. Mõnda näitusele jõudvat eset ei ole siinmail üle poole sajandi nähtud.

Eriliste esemete hulka kuulub näituse peakuraatori Viljar Visseli valikul veel enne avasündmust oma tõelise vanuse paljastanud luksuslik serveerimiskapp credenza, mille valmistamisaeg ulatub tagasi 15. sajandi keskpaika. Kapi nimi vihjab usaldusele, kuna algselt pandi kapile toit, mida teener pidi enne serveerimist maitsma, et välistada mürgitamist. Näha saab Eesti mõisatest pärinevat mööblit. Näiteks perekond von Nolckenitele kuulunud erinevaid toole, mis olid kasutusel Alatskivi mõisas ja laenutatud näitusele Lüneburgis asuva Ostpreußische Landesmuseumi kogust. Eksponeeritud esemete hulgas on toole, millel on istunud Mustpeade vennaskonna liikmed, krahvid ja vürstid kui ka linnakodanikud.

Näituse paik – krahv Rehbinderi aadlielamu – on ka ise vaatamisväärsus, kuna renoveerimistööde käigus leiti hoonest Rakvere seni vanimad maalingud. Värvikas hoones asuva mööblimuuseumi näituse kujunduse on loonud sisearhitektid Janno Roos ja Andres Labi Ruumilaborist. Graafilise disaini autoriks on Refleks Design Agency. Tegelusruumi ja lustaka „sigadusi“ täis pereraja kuraatoriks on Kristi Paatsi ja illustraatoriks Madli Lavin. Lutheri vabriku varasemast perioodist pärinevad esemed valis Kai Lobjakas.

Näituse avaprogrammi esimeseks sündmuseks on Viljar Visseli kuraatorituur 4. juulil. Mööblimuuseumisse on oodatud nii lastega pered kui ka õpihimulised noored ja vanad teisipäevast pühapäevani kell 10–16.

Uue kooliaasta alguses oodatakse kooliõpilasi haridusprogrammidesse. Lastele ja perekülastajatele pakutakse lustakat sünnipäevaprogrammi „Väikesed sigadused“ ehk mööblihuvilise notsu Neff-Neffi seiklused mööbliajaloos.

Kuulutaja