5 peamist asja, mida telekat ostes silmas pidada

2024. aasta suvi on iga spordisõbra unistuste suvi: Pariisi olümpiamängud, jalgpalli EM ja kergejõustiku EM. Lisaks veel põnevad tennisematšid, rallisõidud ja muud eestlaste lemmikspordialade ülekanded.

Kuna kõigile võistlustele piletit osta ega reisida ei jõua, siis saab elamustest osa telepildi vahendusel.

Kuid teleka ostmine võib olla keeruline ülesanne, eriti kui turul on nii palju erinevaid mudeleid ja tehnoloogiaid.

Järgnevalt toome välja viis olulist asja, mida tuleks silmas pidada, et teha teadlik ja sinu kodu eripärasid silmas pidades parim otsus.

1. Ekraani suurus ja tehnoloogia

Teleka suurus on üks olulisemaid tegureid, mida ostes arvestada. Ja siinkohal ei kehti alati loogika “mida suurem telekas, seda parem”. Kui telekas on sinu elutoa või muu ruumi jaoks liiga suur või liiga väike, hakkab see silmi koormama ja selle tulemusena ei ole teleka vaatamine üldse mitte tore tegevus.

Seega mõtle enne ostu, kui kaugel sa tavaliselt telekat vaatad. Siinkohal võiks lähtuda põhimõttest, et vaatamiskaugus võiks olla kaks korda suurem teleri diagonaalist. Ehk näiteks 40-tollist telerit võiks vaadata 2 meetri kauguselt (arvutuskäik: 40 tolli x ca 2,5 cm = 100 cm ja 100 cm x 2 = 200 cm) ja 80-tollist telerit 4 meetri kauguselt.

Rääkides ekraanitüüpidest, siis tänapäeval on levinuimad neli tüüpi:

  • LCD: eredad värvid ja kõrge resolutsioon, kuid pole parima kontrastsusega, soodne.
  • LED: kontrastne, terav ja erksate värvidega pilt, hea hinna ja kvaliteedi suhe.
  • OLED: tõetruumad toonid, parim mustade toonide ja kontrasti jaoks, funktsionaalsuselt arenenum kui LED, samas võib-olla lühem eluiga.
  • QLED: tehnoloogia sarnane LCD ja LED-iga, kuid parem heledus ja värviküllasus.

2. Pildi- ja helikvaliteet

Resolutsioon ehk eraldusvõime indikeerib pildi teravust. Loogika on siinkohal lihtne: mida rohkem piksleid, seda parem ja teravam pilt.

Tänapäeval on peamised telerite resolutsioonid:

  • HD: 1280 x 720 pikslit
  • Full HD: 1920 x 1080 pikslit
  • 2K: 2048 x 1080 pikslit
  • 4K/UHD: 3840 x 2160 pikslit
  • 8K: 7680 x 4320 pikslit

Kõige populaarsem neist on uute telerite puhul just 4K ehk UHD resolutsioon (sarnane pikslite arv, erinevad terminite päritolud), mis tagab terava ja selge pildi. Kui vaatad palju voogedastusteenuseid, nagu Netflix või Amazon Prime, mis pakuvad 4K sisu, on taoline teler oma investeeringut väärt.

Kuigi täna on saadaval ka juba 8K telekaid, siis nende jaoks toodetav sisu on hetkel piiratud, mistõttu ei pruugi kõrgem hind hetkel veel end tavakasutaja jaoks õigustada.

Hoolimata sellest, et pildikvaliteet on ülioluline, ei saa tähelepanuta jätta ka helikvaliteeti. Tänapäeva uusimatel teleritel võib juba olla sisse ehitatud 6–8 kõlarit, mis suudavad heli ruumiliselt suunata ja pakuvad kinoelamust. Siiski võid kaaluda ka lisainvesteeringu tegemist ja osta eraldi helisüsteemi (ribakõlar ja bass), mis annab helile sügavust veelgi juurde ja aitab seda paremini vaatajani suunata.

3. Tarkvara ja nutifunktsioonid

Enamik kaasaegseid telekaid on nutitelerid, mis ühenduvad internetiga ja milles saab kasutada erinevaid rakendusi. Populaarsed operatsioonisüsteemid on:

  • Android TV: lai valik rakendusi ja integreerimine Google’i teenustega.
  • Tizen: Samsungi teleritel, sujuv ja lihtne kasutada.
  • webOS: LG teleritel, kasutajasõbralik ja kiire.

Kindlasti veendu, et telekas toetab sulle olulisi rakendusi, nagu YouTube, Netflix ja Spotify. Kui neid rakendusi sinu väljavalitud teleril aga pole, siis saad alati ühendada oma teleka näiteks Elisa digiboksiga, mille kaudu saad need rakendused alla laadida.

4. Ühenduvusvõimalused

Kontrolli enne ostmist, et telekal oleks piisavalt HDMI ja USB porte ehk auke, et ühendada kõik vajalikud seadmed telekaga. Nendeks seadmeteks võivad olla nii mängukonsoolid, digiboksid, arvutid ja muud tehnikaseadmed.

Samuti on oluline, et telekas toetaks WiFi ja Bluetooth ühendusi. Nii saad internetist vajalikke rakendusi telekasse laadida ja näiteks juhtmevabade kõrvaklappidega oma lemmiksarju ja -filme vaadata.

5. Hind ja garantii

Nagu iga suurema ostu puhul, tasub ka telerit soetades määrata eelnevalt eelarve ja püüda leida parim võimalik telekas nendes raamides.

Peamiselt mõjutavad telerite hinda nende suurus ja tehnoloogia. Näiteks kui väiksema ja vanema tehnoloogiaga teleka (nt 32 tolli ja LCD) võid saada kätte ca 200 euro eest, siis suurema ja uudsema tehnoloogiaga teleka (nt 55 tolli ja OLED) eest pead välja käima juba 400–600 eurot. Kusjuures ülisuurte ja kõrge resolutsiooniga telekate (nt 98 tolli ja 8K QLED) hinnad küündivad lausa mitme tuhande euroni.

Tegu ei ole ilmselgelt väikeste summadega, mistõttu võid kaaluda ka väikelaenu taotlemist, mis teeb teleka soetamise protsessi tunduvalt kiiremaks.

Ära unusta kontrollida ka garantiitingimusi – enamik tootjaid pakuvad vähemalt 2-aastast garantiid, kuid mõnel juhul võib olla võimalik seda pikendada.

Kokkuvõte

Teleka ostmine on suur investeering, seega on oluline teha teadlik valik. Arvesta ekraani suuruse ja tüübi, pildi- ja helikvaliteedi, tarkvara ja nutifunktsioonide, ühenduvusvõimaluste ning hinna ja garantiiga. Pidades neid aspekte meeles, leiad kindlasti endale ja oma perele sobivaima teleka, mis pakub rõõmu ja meelelahutust pikkadeks aastateks.