Rakverlased tutvustasid Pärnus liikuma kutsuvat koolikultuuri

Rakvere linna esindus Pärnus toimunud seminaril. Foto: erakogu

Läinud nädalal, 8.–9. oktoobrini toimus Pärnus Liikuma Kutsuva Kooli sügisseminar „Liikuma kutsuv koolikultuur – kelle käes on võti?“. Rakvere linna kogemusi jagasid seminaril linnapea Triin Varek, kes rääkis kohaliku omavalitsuse ja koolide liikuma kutsuvast koostööst ning Rakvere reaalkooli õppejuht Kadri Vahula, kes tutvustas nutivaba koolielu korraldust.

Liikuma kutsuva koolikultuuri loomisel on koolid sageli esile toonud just koostöö olulisust koolipidajaga. Linnapea Triin Vareki sõnul tunnustati seminaril Rakvere linna siinkohal heaks eeskujuks olemise eest. „Teiste omavalitsuste esindajad väljendasid üllatust, et Rakvere linn liikumisega liitunud koole oma eelarvest sihipäraselt toetab. Enamus omavalitsusi oma liikuma kutsuvate koolide eelarvesse raha ei eralda. Kui omavalitsus ehk koolipidaja omalt poolt süsteemselt raha ei eralda, on koolidel raske soetada ka vahendeid. Kuidas siis eesmärke saavutada kui finantse ei eraldata? Eestvedajate jaoks on see lisatöö, mis pole tasustatud,“ märkis ta.

Rakvere reaalkooli õppejuht Kadri Vahula lausus, et seminaril osalemine annab alati uusi ideid, et luua oma koolis erinevaid võimalusi koolipere liikumisaktiivsuse suurendamiseks kogu koolipäeva jooksul. „Seekord oli eriti hea meel olla kohal, sest saime ka oma kooliga olla ideede ja kogemuse jagajad. Sedapuhku nutivabaks kooliks liikumise teel. Saime teistele jagada häid praktikaid, mis on abiks ja aitavad välistada mõningaid vigu. Oli hea meel tõdeda, et meie ettevõtmist toetatakse ja edusammudele elatakse kaasa,“ rõõmustas ta.

Sügisseminar on Liikuma Kutsuva Kooli iga-aastane suursündmus, mis toob kokku omavalitsuste esindajad, koolijuhid, õppejuhid, õpetajad, teadlased ning liikumisentusiastid üle Eesti. Sügisseminar on hea võimalus teiste koolide tiimidega kogemusi vahetada ja uusi ideid saada.

Kahe päeva vältel sai kuulata põnevaid ettekandeid ja teiste koolide kogemusi, osaleda praktilistes ja teoreetilistes töötubades ning külastada Liikuma Kutsuva Kooli algatusega liitunud koole.

Liikuma kutsuvad Rakvere munitsipaalkoolid

Rakvere Linnavalitsus tegi linna munitsipaalkoolidele ettepaneku liituda Liikuma Kutsuva Kooli liikumisega juba 2019. aastal. Koheselt liitusid Vabaduse kool ja põhikool ning aasta hiljem ka reaalkool.

Liitumise eesmärk oli koolide soov muuta koolikeskkond ja ainetunnid liikuvamaks ning õpilastele meeldivamaks; osaleda ideeseminaridel, et luua oma koolis erinevaid võimalusi koolipere liikumisaktiivsuse suurendamiseks kogu koolipäeva jooksul; ning leida koolitusi, sh õpilastest mängujuhtide koolitusi ja aktiivse ainetunni koolitusi nii klassi- kui ka aineõpetajatele.

Igal koolil on liikumise koordinaator, kuid kuna eesmärk on ühine, tegutsetakse ühtse meeskonnana. Koolidele antakse vabad käed tegevuste läbiviimisel ja vahendite soetamisel.

Rakvere linn eraldab liikumisega liitunud koolidele alates 2019. aastast põhikooliõpilase pearaha põhiselt viis eurot eelarveaastas. 1500 õpilase kohta moodustab summa aastas 7500 eurot ja viie aasta jooksul on linn panustanud liikumise toetuseks 40 000 eurot, mille eest on koolid saanud jooksul soetada hulga vajalikku inventari: erinevaid vahendeid ainetundide läbiviimiseks kui vahetunnitegevusteks nii õues kui kooli sees.

Koolides toimuvad aktiivsed ainetunnid ja vahetunnid, liikumisülesanded lõimitakse aineõppesse, osaletakse õuesõppenädalatel ja korraldatakse kooliaasta jooksul erinevaid liikumisega seotud üritusi.

Näiteks Rakvere reaalkoolis tehakse koostööd Rakvere spordikeskusega, kohalike huvikoolide ja treeneritega ning koolitatakse õpetajaid. Lastevanemaid ja vanavanemaid kaasatakse mitmesugustesse tegevustesse (orienteerumine, tantsupäev, liikumismängud, töötoad, kooliolümpia jms). Õpetajatele pakutakse ideid, mida tundides teha ja liikumisega seotud tegevusi enda koolimajas (tantsu- ja liikumisring, õpetajad osalesid 2024 suvel Tallinna võimlemispeol ning esinesid kooliolümpial, koolirahu väljakuulutamise üritusel, kooli üritustel).

Kuulutaja

Add a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga