Rakveres Näituse tänava kalapoest saab muuhulgas ka angersäga
|
Rakveres Näituse 5 avas pisut enam kui nädal tagasi uksed uus kalapood, kust värskete forellide, ahvenate, kohade, siigade kõrvalt võib osta ka angersäga – Eestis suhteliselt uut (kasvandus)kala, mille maitseomadused on gurmaanid juba ära märkinud.
Aivar Ojaperv
Kaupluse omanik on OÜ Aravuse, mille üks omanikke Heitti Irval ise kalapoes ringi askeldab. Samas hoones tegutseb ka väike tööstus, kust tuleb suitsetatud või marineeritud kala ja see on poes samuti müügis.
Nädala lõpus kaubavalik suurem
„Ettevõtte ja kaupluse nimi „Aravuse“ tekitab tegelikult väikest segadust,“ tunnistas Heitti Irval. „Nimelt ei ole me praegu otseselt seotud tuntud Aravuse kalamajandiga, kuigi nii sageli arvatakse. Tegutsesime rentnikuna varem tõepoolest Aravusel ja oma tooteid turustasime samuti Aravuse kaubamärgi abil, kuid Aravuse kalamajandi omanik vahetus ja uus soovis neid ruume, kus meie oma tootmisega tegelesime, samuti endale. Seega pidime kolima. Juba enne kolimist olime kasutusele võtnud Aravuse kaubamärgi, mille säilitasime.“
Nimi ja kaubamärk pole muidugi nii oluline kui kaup ise. „Keskendume ainult väga värskele kalale,“ kinnitas Irval. „Isegi töötlemiseks ei kasuta me vanemat kui kaks-kolm päeva kuival olnud kala. Tööstuses suitsetame, marineerime, soolame ja kogu sortiment on kohapeal ka müügis. Kusjuures e-ainetest hoidume, isegi soolamiseks kasutame vaid meresoola. Tootmises kasutame eestimaist kala, erandiks on vaid angerjas, mida läheb vähe ja mõistlikum on seda sisse tuua vahendusfirma abil, kuid värske on kraam ikkagi.“
Näituse tänava kalakauplusega on tegelikult nii, et enne ostu tasub natukene „luuret“ teha. Näiteks värsket kuumsuitsukala tuleks jahtima minna teisipäeval alates kella 16 või laupäeval alates kella 14. „Läheb otse ahjust müüki. Kala suitsetame tegelikult küll praktiliselt iga päev, sest tellimusi on üle Eesti, kuid kohapeal müüme teisipäeval ja laupäeval,“ lisas Irval.
Värske kala valik on aga esinduslikum alates neljapäevast kuni kauba lõppemiseni. „Forell, angersäga on pidevalt müügis. Aga igal neljapäeval tuleb äsja püütud värsket kaupa, sõltuvalt hooajast ahven, koha, siig, tursk, paalia, lest, räim. Nagu mainitud, on valdav osa kalast kohalik – kas Eesti rannikumerest või Eesti kasvandustest. Aravuselt AS Viru Salmost ja teistest Eesti kalakasvandustest toome forelli, Lõuna-Eestist Avo ja Arvo Leoki kasvandustest vastavalt angersäga ja karpi.“
Veel pakub Näituse tänava kalapood kalavaagnaid (ettetellimisel) ja ka kalaretsepte võib riiulilt leida.
Isiklik lemmik kuldmerikoger
Mis on aga Heitti Irvali lemmikkala? „Oma uue lemmikuga sain alles üsna hiljuti tuttavaks: doroda ehk kuldmerikoger. See on küll puhtalt välismaine kala, Hispaaniast, kuid valgetest kaladest meeldib see mulle kõige rohkem. Ning kui kala on kord juba kaupluseomaniku lemmik, siis tuleb see loomulikult ka müüki võtta. Päris igapäev kuldmerikokre ei ole, kuid tasub küsida, millal jälle tuleb.“