Aire Kronberg: ettevõtja on kesksoost

Aire Kronberg

Tekst ja foto: Katrin Kivi

Kahe lapse ema Aire Kronberg tõi 2012. aasta keskpaigas Lääne-Virumaa majandusmaastikule restorani Sushi Tiger.

2013. aastal lõppes Sushi Tiger OÜ esimene ametlik majandusaasta. Poolteist aastat Lääne-Virumaa ettevõtlusmaastikul tegutsenud Aire Kronberg kinnitab, et Rakvere rahvas on Sushi Tigeri hästi vastu võtnud ning õppinud sushit sööma ja hindama.

„Majandusaasta aruandele lähen vastu hea tundega,“ rääkis Kronberg. „Investeeringute tasuvus jääb küll kaugemasse tulevikku, kuid võlgnevusi meil pole ja plaanime laieneda.“

Selgub, et juba õige pea tahab ta avada Rakvere restorani teise korruse ning aasta teisel poolel restorani ka Kohtla-Järvel.

Mees tegi naisele firma?

Oktoobris 2013 toimunud EASi ettevõtluspäeval tuli Aire Kronbergil teistele ettevõtjatele tutvustada Sushi Tigeri loomislugu, olles just vastu võtnud tiitli aasta uustulnuk. Seepeale sosistas üks kuulaja, kogenud ettevõtja, teisele: „Mees tegi naisele firma.“

Kuidas on asjalood tegelikult? Noor kaunis ja hoolitsetud blondiin tunnistas naeratades, et talle on seda ka otse öeldud, kuid teda see ei morjenda. “Arvaku teised, mis tahes. Jah, minu mees on mind aidanud nõu ja jõuga – finantseeringutega samuti,“ tunnistas Kronberg. „Olen kursis ka ettevõtmistega, kus mees ostabki naisele näiteks ilusalongi ja peab pidevalt peale maksma, et ettevõte töös püsiks. Minul pole lisainvesteeringuid vaja küsida. Minu mees tegeleb oma firmaga ja mina oma firmaga.“

Aire Kronberg usub, et ettevõtja on kesksoost. „Ma ei näe, et oleks mingit vahet, kas ettevõtja on mees või naine! Või kui, siis ainult see, et naised on üldjuhul alalhoidlikumad ja pole nii riskijulged kui mehed. Mehed riskivad rohkem ja võivad teenida sellest tulenevalt ka rohkem, kuid samas võivad ka kaotada rohkem.“

Ettevõtluse õppetunnid Mida on poolteist aastat ettevõtlust Aire Konbergile õpetanud?

Lisaks teadmistele ettevõtlusvaldkonnas – raamatupidamine, maksundus ja muu selline – on suurimaks muutuseks suhtumine inimsuhetesse. „Olen õppinud inimestega teisiti suhtlema,“ kinnitas ta, „olen oma loomu poolest väga otsekohene. Kui varem ütlesin otse välja, et asi on jama, siis täna mõtlen enne, kuidas end väljendada. Inimesed on väga erinevad ja pean hoolega jälgima, et need, kes minust sõltuvad ja kellest mina sõltun, oleksid rahul ning motiveeritud.“

Aire Kronberg leidis, et üks tähtsamaid edufaktoreid ongi tema töötajad. „Kliendid hindavad lisaks heale söögile ja hubasele interjöörile teeninduse kvaliteeti,“ selgitas ta ja tundis heameelt, et on saanud personali kenasti paika.

Seega ei oska ta ka kaasa minna arvamusega, et Eestis on töötajate puudus. Küll aga kommenteeris ta: „Täna oskan muidugi ka paremini personali valida. Kui alguses võtsin tööle kergekäelisemalt, siis nüüd tean täpselt, millist inimest otsin. Neid on vähe, kes konkurentsitulest läbi lähevad.“

Aire Konberg märkis, et väga tähtis on hea töökliima hoidmine. „Olen oma töötajatele 24/7 saadaval, et neil poleks pingeid, et nad ei peaks vastu võtma otsuseid, milleks nad veel valmis pole,“ arvas ta. „Olen mõistnud ka seda, et on hea, kui töötajad on eri vanuses ja mõlema soo esindajad oleksid olemas. Kui keegi läheb pööraseks, siis tuuakse ta kolleegide poolt maa peale tagasi.“

Sushi Tiger pakub täna tööd 10 inimesele vanuses 20-40 aastat.

Sushi on tervislik

Asjatundmatumatele selgituseks nii palju, et sushisid on kahte moodi: traditsiooniline ehk jaapani sushi ja ameerika sushi. „Tegelikult võib sushit kategoriseerida vaid tinglikult, selle aluseks on pigem rahvasuus tekkinud jutud,“ ütles Aire Kronberg. „Jaapanlased söövad peamiselt värskest kalast valmistatud sushisid. Jaapani köögis ei maitsestata toitusid väga tugevalt, püütakse säilitada toidu algupärane maitse. Seevastu Ameerika stiilis toitumine on kõigile teada – igal võimalikul juhul toit fritüüritakse, segatakse kastmetega jne. Meie pakume mõlemat versiooni sushist,“ selgitas Kronberg.

Mida arvata sushi toiteväärtusest? “Sushi on valmistatud rohketest mereandidest ja seega sisaldab A, B1 ja B2 vitamiine. Enamik sushisid sisaldab vähe rasva. Kõik need on proteiinirikkad ja sisaldavad kaltsiumi, fosforit, rauda. Jaapanlased on mõelnud kõige peale. Näiteks teadmiseks neile, kes kardavad toore kala söömist, pabistades selle värskuses: kindlasti tasub sushi kõrvale süüa pakutavat ingverit ja wasabit, mis mõlemad omavad väga tugevat antibakteriaalset toimet.”

(väljavõte)

Sushi Tiger on Aire Kronbergi moodi. Selgub, et varem iluteenindajana töötanud naise kirg on kokandus. Seda, et Kronbergile on annet antud, saab testida Sushi Tigeris, sest sealsed kulinaarsed hõrgutised on välja mõelnud just tema ise.