Algas Mulgimaa maitsete aasta
|Möödunud laupäeval jõudis Mulgimaale toidupiirkonna tiitliga kaasneva rändkahvel. Tänavuse toiduaasta tunnuslause on „Mulgi süük – uus ja vana ütenkuun“.
„Meil on hea meel, et seekord pälvis toidupiirkonna tiitli just Mulgimaa. Soovime aasta jooksul koostöös esile tõsta ja näidata seda, mis teeb Mulgimaa toidu eriliseks. Ühtlasi loodame, et siinsed kohalikud ning autentsed maitsed meelitavad piirkonda külastama turiste nii lähedalt kui kaugemalt,“ ütles toidupiirkonna projektijuht Leana Liivson.
Mulgimaa toiduaasta tunnuslause on „Mulgi süük – uus ja vana ütenkuun“ („Mulgi söök – uus ja vana üheskoos“). „Toit on kõiki inimesi ja kultuure ühendav nähtus. Mulgimaal on palju üle Eesti tuntud traditsioonilisi toite, kuid on ka uusi ja põnevaid maitseid,“ sõnas toidupiirkonna projektijuht. „Tänapäevased põnevad Mulgimaa tooted on näiteks Süü Ää mahenäksid, teeseenejook, teepärlid või Pajumäe talu piimatooted,“ lisas Liivson.
Regionaalminister Madis Kallas märkis, et tänavusel toidupiirkonna konkursil eristus Mulgimaa eelkõige meeldejääva kontseptsiooniga, mille alustaladeks on tugev identiteet ja rikkalik kultuuripärand. „Mulgimaa toidukultuurile mõeldes meenuvad kõigile tuttavad toidud – Mulgi puder, Mulgi kapsad, Mulgi korp. Hea meel on tõdeda, et kohalikud inimesed oskavad seda väärtustada. Loodame, et tiitli kandmise aastal leitakse põnevaid koostöövõimalusi ning arendatakse välja uusi tooteid ja teenuseid, mida teistelegi tutvustada,“ lausus regionaalminister.
Nii näiteks töötati möödunud, Järvamaa maitsete aasta valguses välja uus nimetus ja registreeritud kaubamärk – pokteil. See on tervislik ja hooajale vastav piimakokteil, mille üks koostisosa on piim või piimatoode. Järvamaa maitsete aasta tunnuslause oligi „Piimajõed ja pudrumäed“, sest suurimate piimakarjade, loodava moodsa piimatehase ning piimandusmuuseumiga on maakond silma paistnud just piimamaakonnana.
Rääkides aga Mulgimaast, tasub välja tuua veel ühe olulise nüansi. „Äramärkimist väärib ka see, et sel kevadel esitati Mulgi puder UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse kandmiseks. Hoiame pöialt, et protsess kulgeks edukalt, sest otsus nimekirja kandmise kohta tehakse alles järgmisel aastal,“ lisas Kallas.
Maaeluministeerium valib aasta toidupiirkonda 2016. aastast. Traditsioon on kutsutud ellu Eesti toidu väärtustamiseks, kohaliku toiduga seotud tavade ja kommete hoidmiseks ning nende tutvustamiseks laiemale avalikkusele. Toidupiirkonna tiitli varasemad kandjad: Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu ja Läänemaa, Põhja-Eesti, Järvamaa.