Haljala teeristi kerkis Sämmi Grill

WP_20141203_15_17_37_Pro

Novembris tegi Haljala teeristis uksed lahti uus ja moodne söögikoht Sämmi Grill.

 Katrin Kivi

Sämmi Grill on eestlaste seas tuntud kaubamärk, millele 16 aastat tagasi pani aluse legendaarne kokk Alvar Sammal ehk Suur Sämm.

Tänasel päeval Suur Sämm enam asjaga ei tegele, kuid kaubamärgiga opereeriva ettevõtte Mäo Grill OÜ juhataja Merle Mutli sõnul elavad Sämmi toiduvalmistamise traditsioonid edasi. „Sämmi Grilli menüü on püsinud praktiliselt muutumatuna kõik need aastad,“ ütles ta. „Meie eesmärk on sama menüüd ja kvaliteeti pakkuda ka Haljalas. Burgerit pole meie juurest mõtet otsida, ka pannkooke ei saa. Tuleb tulla ikka liha järele.“

Menüüs on koguni 21 põhirooga, lisaks kergemad palad ja magusam kraam. Kogu hinnainfo on leitav kodulehel www.sammigrill.ee.

Avamise ilu ja valu

„Eks iga uue koha loomine toob kaasa palju pingelist tööd ja tuleb teha pikki tööpäevi,“ rääkis 22 aastat toitlustusvaldkonnaga seotud olnud Merle Mutli. „Õnneks pole selle aja jooksul suuremaid möödalaskmisi ette tulnud.“

Merle Mutli on juurte poolest läänevirulane – pärit on ta Rakkest -, kuid elu viis ta vahepeal Järvamaale. „Kui ma kaks aastat tagasi Sämmi Grilli tööle läksin, siis oli omanikel juba olemas plaan teha toidukoht ka Haljalasse. Laua peal oli makett, kõik oli paigas. Ütlesin neile kohe, et ma tahan seda projekti vedada,“ rääkis ta.

Haljala ristis avatud Mäo Grill OÜ söögikoht annab tööd 10 inimesele. „Kõige raskem on leida õiged inimesed ja meeskond tööle panna,“ mainis Mutli.

Tööjõuga suuremaid probleeme siiski polnud – Mutli lauale jõudis 43 sooviavaldust ja ta töötas need kõik läbi. Tööle võetud inimesed esindavad päris laia geograafilist ringi: nad on pärit Haljalast, Liigustest, Rakverest, Vinnist ja isegi Ida-Virumaalt Kohtla-Nõmmelt.

Personal sai väljaõppe Mäos asuvas Sämmi Grilli köögis. „Kõik peab olema ju ühtemoodi. Isegi kapsas ja tomat tuleb tükeldada nii, nagu meie senised Mäo kliendid on harjunud,“ põhjendas Mutli.

WP_20141203_15_17_00_Pro__highresKliendid on tee üles leidnud

Vaid kuu avatud toidukohas istub ka pealelõunasel ajal kümmekond toidunautijat. „Jah, meid juba teatakse. Siin peatuvad möödasõitjad, inimesi käib Haljalast, Rakverest. Isegi Järvamaalt on tuldud uudistama.“

Sämmi Grillist on võimalik süüa ka kaasa osta. „Juba praegu tuleb telefonikõnesid, kus klient teatab, et tal on kiire, ja soovib, et toit pandaks talle valmis,“ rääkis Mutli.

Sämmi Grill mahutab ühtekokku 80 inimest. Lisaks pakub maja ka konverentsivõimalust kuni 30 inimesele. „Meie esimene konverentsiklient oli maavalitsus,“ lisas Mutli.

Omanike ringi kuuluv Toomas Agasild on Haljalas tehtud tööga rahul. Ta märkis ära Ria Oja sisedisaini ja ei unustanud kiitmast vastseid töötajaid. „Kui nädal aega tagasi proovisin sisefileed, siis polnud see siiski päris see mis Mäos. Täna aga oli juba väga hea tulemus,“ kommenteeris Agasild. „Olen nüüd tunnikese jälginud ka tüdrukute tööd. Väga tublid tüdrukud on. Eks natuke võtab aega, enne kui tuleb vajaminev kiirus ja sujuvus. Praegu on ju kõik veel võõras ja harjumatu.“

Rahulolev oli ka ehituse projektijuhtimise eest vastutanud juhatuse liige Enno Vaab. „Ehitus sujus väga hästi ja avasime peaaegu tähtajaliselt,“ rääkis ta. „Võib olla oleks läinud pikemalt, aga vald aitas palju kaasa. Tänapäeval on ehituse juures palju bürokraatiat, aga vallaametnikest oli palju abi.“

Haljala vallavanem Leo Aadel kinnitas, et koostöö ettevõttega sujus ladusalt. „Vallavalitsus hindab kõrgelt ettevõtjate valmidust ettevõtluskeskkonna arendamiseks ning teeme kõik endast oleneva, et otsuste vastuvõtmine kulgeks kiirelt ja bürokraatiavabalt. Koostöö nii Mäo Investiga (Mäo Grill OÜ omanikfirma – toim.) kui ka piirkonna teiste arendajatega oli detailplaneeringu kehtestamisel ning vajalike lubade väljastamisel väga hea ja sujuv. Tulemusena on Haljala kogukonna ja külaliste jaoks uksed avanud atraktiivne teeninduskoht,“ kommenteeris Aadel.

Foto: Katrin Kivi