Jaaniaeg toob sõbrad ja pered kokku
|Jaaniõhtus on lõkkelõhna ning pere ja sõpradega suhtlemise suminat. Et kõik sujuks ning meel oleks hea, tuleb ühtmoodi hoolitseda nii kehakinnituse kui ühistegevuste eest. Või siis piirduda õdusa programmiga, mille loob elav tuli ja selle ümber istudes sündivad vestlused. Aasta valgeimal ööl võib olla endalegi märkamatult hommikuni üleval, aga kohustust muidugi pole!
Katrin Uuspõld
OG Elektra tootmisjuht Tatjana Rõmkevitš soovitas Grossi Toidukaupade valikust jaanipäeval proovida selle suve uusi tooteid: mozzarellajuustuga grillvorste ning vürtsikat kana poolkoiba.
„Poolkoib on parajalt vürtsikas kerge grilltoode. Poolkoivad on seisnud marinaadis, kuhu on pandud paprikapulbrit, koriandrit, ingverit, pipra- ja vürtsisegu, sinepit, õli ja vett – äädikat lisatud ei ole,“ selgitas Rõmkevitš. „Mozarellajuustuga grillvorst on mõõdukalt soolane, sisaldab nii veise- kui sealiha, juustu maitse on tunda.“
Grilltoitude juurde sobivad tema sõnul väga hästi äsja Grossi Toidukaupade sortimenti jõudnud suvesalat ja kaalika-porgandisalat.
„Aastast aastasse ostetakse meie toodetest klassikalisi sealiha- ja kanašašlõkki. Kellele meeldib sea kaelaosast tehtud mahlasem, kellele tagaosast valmistatud taisem šašlõkk. Ja väga hästi läheb grillhooajal ka kaelakarbonaadist valmistatud Kariibi marinaadis laagerdunud grill-liha,“ rääkis Rõmkevitš.
Õlle asemel kombucha
Kristel Tõnisson, hariduselt toidutehnoloog, soovitas katsetada ka köögiviljade grillimist. „Näiteks teha kanavardad, kuhu vahele pikkida suvikõrvitsa- ja paprikatükke, marineeritud sibulat ja neid grillil küpsetada,“ pakkus ta välja. „Väga mõnus on ka grilljuust.“
Üks tema jaaniaegseid lemmiktoite on heeringa-kodujuustusalat, mille juurde sobib imehästi esimene värske kartul.
„Jaaniajal ei pea kõhtu viimase piirini täis sööma, vaid pigem panna lauale värsket kraami, arbuusi-maasikaid-puuvilju. Magusast on alati hea üks amps rabarberikooki – rabarberi hooaeg veel kestab. Ja kui 20 aastat tagasi joodi jaanipäeval õlut, siis nüüd võiks proovida hoopis kombuchat või lihtsalt õunamahla mulliveega – panna sisse veel mõned mündilehed ja rabarberiviil – väga mõnus,“ soovitas ta.
Tõnisson rõhutas, et alahinnata ei tohiks ka toidu serveerimist, mille jaoks ideid leidub rohkelt kodusisustusajakirjades, aga loomulikult saab ka oma fantaasial lasta lennata ning leidlikult nõusid kombineerida.
Lisaks söömisele ei tasu unarusse jätta ka liikumist. „Võib välja otsida mõned vanad mängud, mida jaaniajal mängitakse, näiteks kotijooks, mis lastele alati nalja teeb – aga nalja teeb see siis, kui ka täiskasvanud sellest osa võtavad ja lauast püsti tõusevad,“ viitas Kristel Tõnisson.
Meeleoluka mänguna pakkus ta välja ka saunalinadega pallimängu. Selleks pole vaja muud, kui õhupall vett täis lasta, kõigil mängijatel linad kätte võtta ning hakata linade abil palli üksteisele viskama. See, kel pall maha pudeneb, langeb mängust välja ning võitja on teadagi see, kes viimasena palli oma rätikus hoiab.
Lõputu tule vaatamine
Mäehansu talu perenaine Marge Salumäe on seda meelt, et jaaniajal lauda istuda pole vaja – ikka lõkke äärde ja muru peale. „Minul on see teadmine, et kolme asja siin ilmas võib teha lõpmatult: vaadata põlevat tuld, voovat vett ja töötavat inimest. Jaaniõhtul rõhuksin just esimesele variandile ehk lihtsalt istuda lõkke ümber, vaadata tuld ja rääkida oma inimestega juttu,“ loetles Salumäe.
Kuna lambad-kitsed on Mäehansu talus olemas, siis lambast grill-liha ja – vorstid on jaaniõhtul küpsetamiseks. Traditsiooniliselt on kartulisalat nende pere puhul igal tähtsal puhul omal kohal, nii ka jaanipäeval.
Jaanipäevaks perenaine kooki ei küpseta, küll aga küpsiseid, mis on jõukohased ka algajale: pole vaja muud, kui munast-jahust-võist ja terast soolast-suhkrust valmistada muretaigen, mille hulka näppida ka ports (kitse)juustu: lasta veidi jahedas seista, lahti rullida, küpsisteks vormida ja ära küpsetada.
Ja kui lõkke ümber on juba piisavalt istutud-räägitud ning väsimus peale tuleb, ei ole Mäehansul kohustust hommikuni ärkvel olla – vabalt võib põhku pugeda.
Lõkketuli loob meeleolu ja soojendab. Foto: Pixabay