Põdur tervis andis ainest raamatu kirjutamiseks

pamela-ja-roman-1

Pamela Maran ja Roman Kusma esitlesid Rakvere Põhjakeskuse Rahvaraamatu kaupluses raamatut „Hullult head valge suhkruta magustoidud“. Miks ja kuidas sündis magustoitude retseptiraamat?

Katrin Kivi

Raamatu ideeautor Pamela Maran rääkis Kuulutajale antud intervjuus, et tema viskas raamatu idee õhku ja Roman Kusma heas mõttes sundis ideed ka teoks tegema. Mõlemad teenivad oma igapäevast leiba Aqva Spas  – Maran turundusjuhina, Kusma tegevjuhina.

„Et paremini mõista, tuleks minna ajas veidi tagasi,“ jätkas Maran raamatu telgitaguste avamist. „Mul on õrn tervis – juba lapsest saadik. See tähendab, et pean väga jälgima, milliseid valikuid igapäevaselt teen, sest ebasoodne valik peegeldub kohe tervisehädana.“

Värske raamatuautor seda aga puudusena siiski ei näe, nimelt „tänu“ nõrgale tervisele on Maran tegelenud mitmekülgsete aladega, mis kõik ühte või teistpidi tervisega seotud. Tal on selja taga kuus aastat staaži ajakirja Tervis Plussis kaastöid tehes, ta tegeleb joogaga ja uurib järjepidevalt tervislike eluviiside ning toitumise tagamaid.

Sõltuvusest vabaks

Niisiis oli Pamela igati terviseteadlik kui asus kolm aastat tagasi tööle Aqva Spasse. „Roman maadles toona ülekaaluga,“ meenutas ta. „Sattusime temaga tihti toitumisteemadel rääkima. Ma pole inimene, kes suruks oma arvamust ja elustiili peale, kuid jagan meeleldi teadmisi, kui kedagi huvitab ja Romani huvitas..“

„Ma tõesti ei suutnud magusata,“ kinnitas Roman. „Selleks ajaks olin loobunud kohvist, alkoholist, suitsetamisest, kuid magusast mitte. Seepärast oli kaal väga kõikuv – 5 kg siia sinna. Pea aasta tagasi, vana-aasta õhtul, võtsin vastu väljakutse loobuda suhkrust kuuks ajaks.“

Ettevõtja rääkis, et paari päeva pärast algasid tal võõrutusnähud: peavalud, väsimus, üldine halb enesetunne. „Pärast seda aga märkasin, et kehakaal langeb,“ rääkis Roman. „Nelja kuuga kadus kümme kilo.“

Vahemärkusena lisas ta, et tänu heale enesetundele tekkis paari kuu möödudes lausa maratoni mõte, mille ta mais juba ka realiseeris. Praeguseks on Roman Kusmal selja taga kolm maratoni.

Raamatuprojekt

Mõlemad asjaosalised tunnistasid, et raamatu koostamine oli nende jaoks rutiinist väljatulek, mida tehti rõõmu ja naudinguga. „Samas on raamatu välja andmine suur töö,“ nentis Maran. „Üks asi on retseptid, mis mul osaliselt olid juba selleks ajaks olemas. Teine asi on valida nõud, ja need teiste detailide ning toitudega kokku sobitada, fotografeerida, töödelda, küljendada. Lõpuks jälgida, et kõik klapiks.“

Maran rääkis, et suur osa tööst sai tehtud üle interneti. „Meie kujundaja Eli Üksküla elab Austraalias,“ selgitas ta. „Mina olin Tais koolitusel ja Roman Eestis. Ühtepidi muidugi põnev, aga samas oleksin soovinud olla siiski rohkem pühendunum ja protsessi ajal kohal.“

Roman Kusma imestas, et raamat on juba praegu nii hästi vastu võetud. „Tegelikult olin ma alguses valmis sellele projektile ka peale maksma. Praegu aga tundub, et info raamatu kohta levib ise. Meid kutsuti telesse raamatut tutvustama. Või näiteks täiesti meist olenemata sattusime oma raamatuga Sky Plusi Apollo mängu, kus saab valida kingitusi päkapiku kotti. Üks võitjatest valis just meie raamatu. Loomulikult ei taha ma öelda, et me turundama üldse ei pea.“

Lihtsad ja loovad

Raamatus leiduvad retseptid on Pamela koostatud. „Soov oli teha võimalikult lihtsad retseptid,“ rääkis ta. „Kuid tahan öelda, et olge kokkamisel loomingulisemad. Äratage see tuli endas üles, millega kokata, ja oma igapäevast töödki teha.“

Samuti leiavad raamatuautorid, et suhkruteemasse ei maksa ka kinni jääda, sest suhkrut leidub nii paljudes toitudes: ketšupis, leivas, kastmetes. „Limonaadid ja muud magusad joogid võiksid aga küll menüüst välja jääda,“ arvas Roman Kusma. „Ma täitsa pooldan planeeritavat suhkrumaksu, kuid leian, et sellest laekunud vahendid tuleks suunata kindlasti tervislike eluviiside propageerimiseks ja teavitustööks, mitte riigieelarve aukude lappimiseks.“

Pamela Maran (paremal) viskas retseptiraamatu idee õhku ja Roman Kusma (vasakul) utsitas seda ka teostama. Foto: Andrus Eesmaa