Pop-up kohvik meelitas maiasmokkasid suhkruvabade magustoitudega

popupkohvik

Inimesi, kes läinud laupäeval Rakvere ajaloolisel Pikal tänaval jalutasid, tabas meeldiv üllatus. Galeriis oli viimaseid päevi näitus „20 aastat hiljem”, aga seda kaema minnes oli kunstisaal rahvast puupüsti täis ja kaetud laudade taga käis pidu. Söögiks-joogiks pakuti suhkruvabasid magustoite ning kõrvale kohvi või kalja, milles samuti polnud teragi suhkrut.

Pamela Maran, hullult heade magustoitude pop-up kohviku eestvedaja üllitas hiljuti teise kokaraamatu, milles ta õpetab maiasmokkasid vältima toitudes valget suhkrut ja gluteeni.

Maran leiab, et valge suhkur on halb. „Ma ei ole suhkrule sõda kuulutanud, aga olen seda meelt, et valget suhkrut ei ole maailmale tarvis. Valge suhkur tekitab sõltuvust,“ leidis naine.

„Arvan, et siin kohvikus viibib palju neid, kes on suhkru ja maiustuste sõltlased. Paraku on väga keeruline jälgida toitumisnõustajate soovitusi, kes ütlevad, et asenda maiustamine näiteks meega või söö kuivatatud rosinaid ja puuvilju. Kui sa tahad šokolaadi süüa, siis mine nende rosinatega sinna samasesse,” väljendas kirglik Maran emotsioone. „Rosinad ei võta magusaisu ära.”

Noor naine rääkis, kuidas ta püüdis leida alternatiive, et vältida valget suhkrut, kuna selles pole midagi kasulikku – puhas süsivesik, milles puuduvad toitained, vitamiinid ja minaraalained.

„Magustajates, millest saate ka raamatust lugeda, on kasulikke vitamiine, antioksüdante ja mineraalained. Keha teeb tööd, et neid lõhustada, ained imenduvad verre aeglasemalt, mistõttu ei teki röögatuid söömasööste.”

Kui asendada valge suhkur teiste magustajatega, hakkavad Pamela arvates maiasmokad rohkem kokkama ja selle võrra rohkem vaeva nägema ning vähem magusat sööma.

„Joogaõpetajana tahaksin, et suhtuksite tänasesse toitu teistmoodi,“ sõnas kohvikupidaja. „Need toidud on tehtud armastusega. Kui kokkasin, mõtlesin inimeste peale, kes neid söövad ja tegin seda soojusega. Mitte nagu liinitööd. Kui võtate hetkeks aja maha ja omavahel 20 sekundit ei lobise, vaid naudite seda ühte ampsu, siis loodetavasti tunnete seda.”

Magusagurmaanid said pop-up kohvikus maitsta Sacheri torti, kohvi-kohupiimatorti, black forest cake’i ehk musta metsa kooki, Taani talutüdruku magustoitu ja tiramisut.

Veganitele pakuti nõndanimetatud brownie’sid (brown – pruun), milles domineerib suhkruta tume šokolaad ja kakaomassi on segatud linaseemnejahu, mikserdatud banaane ja datleid ning maitsestatud vaniljekaunapulbri või muskaatpähklipulbri ja noaotsatäie soolaga.

Ülle Kask

Väljatõste:

Valget suhkrut saab asendada põnevate magustajatega:

Mesi on kaloririkkam kui teised magustajad, aga töötlemata kujul üks naturaalsemaid valikuid. Mees leidub palju vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid ja ensüüme.

Agaavisiirupit on madala glükeemilise koormusega magustaja, milles leidub lisaks suhkrule kaaliumi- ja magneesiumiühendeid. Miinuseks on suur fruktoosisisaldus, mis aga mõõdukal tarbimisel ei lase halbadel bakteritel ja pärmseentel soolestikus vohada.

Datlisiirup koosneb datlitest ja veest, mis on töödeldud ühtlaseks ja siidjaks siirupiks. Seda võib ka kodus ise valmistada, et kindlustada kiudainete ja toitainete – raud, kaalium, kaltsium – sisaldus. Miinuseks on spetsiifiline maitse, mis võib domineerima jääda.

Stevia ehk suhkruleht on parim pulbrina. Stevia on 300 korda magusam kui suhkur, kuid ei sisalda mitte ühtegi kalorit.

Kookospalmisuhkur sarnaneb kookospalmisiirupiga. Kookosõie sisse tehakse lõige ja sellest korjatakse nektar, mida kuumutatakse, kuni vesi välja aurustub ja järele jääb puhas suhkur. Kookospalmisuhkur sisaldab mineraalaineid koos antioksüdantidega, aga salendavat efekti sellel pole.

Erütritool on suhkrualkohol, mille avastas Šoti keemik John Stenhouse juba 1848. aastal. Seda esineb looduslikul kujul osades puuviljades ja kääritatud toitudes. Erütritool on pea sama magus kui lauasuhkur, kuid praktiliselt kalorivaba, ei põhjusta hambaauke ega mõjuta veresuhkrut. Samas võib see põhjustada kõhu- ja peavalu ning viia ülesöömiseni, kuna erütritool ei imendu organismis, mistõttu võib keha jääda energia- ja toitainete puudusesse.

Kasutatud allikas: Pamela Maran. „Hullult head valge suhkruta legendid. Klassikalised magustoidud valge suhkru ja nisujahuta.“ Kirjastus Kuldnööbike. 2017.

 

Pamela Maran (vasakul) ja tema eluaegne sõbranna Mairi Kruuts pop-up kohvikut pidamas. Foto: Ülle Kask