Rakveret külastas Briti saadik

saatkond 2

Möödunud reedel oli Rakveres Eesti ja Suurbritannia 100aastase sõpruse auks avatud Briti pop-up saatkond – päeva keskse üritusena korraldati uhke teepidu.

Liisi Kanna

Suurbritannia saatkonnal on plaanis tänavu avada pop-up saatkonnad igas Eesti maakonnas, Lääne-Virumaa oli järjekorras kuues. Briti suursaadik Eestis Theresa Bubbear märkis linnavalitsuse sisehoovis peetud Rakvere linna päevade avaürituseks olnud teepeol, et põhjuseid pop-up saatkonna avamiseks on lausa kolm.

„Esiteks, ma olen Briti saadik Eestis, mitte üksnes Tallinnas, ning soovin rohkem ringi liikuda,“ sõnas Bubbear. „Lisaks, Tallinn kohe kindlasti ei esinda tervet Eestit – me tahame tulla teie juurde, tahame teada, kuidas teil siin selles Eesti osas läheb, tahame teiega rääkida ja et teie meiega räägiksite,“ jätkas suursaadik.

Sõpruse sajas aastapäev

Kolmanda, ehk ka kõige olulisema põhjusena, nimetas Bubbear 100 aastat kestnud sõprust. „Sada aastat tagasi, aastal 1918, tuli Kuninglik merevägi Eestile Vabadussõja ajal appi. Me tähistame nii Eesti sajandat sünnipäeva kui ka Eesti ja Suurbritannia sõpruse sajandat aastapäeva,“ märkis suursaadik, lisades, et Suurbritannia on koos Eestiga ka saja, kahesaja ja miks mitte tuhande aasta pärast. „Brexit on selle kõrval väike asi, mis ei suuda meie imelist sõprust lõhkuda.“

Suursaadik avaldas lootust, et pea poolte saatkonna töötajate osalemine üritusel näitab, kui palju saatkond hoolib Eestist. Ning et Suurbritannia sõdurite osalus meenutab, kui palju UK tervikuna hoolib Eestist.

Rakvere linnapea Marko Torm märkis, et linnapäevad on alanud tõeliselt rahvusvahelise noodiga. „See, et meile tuleb külla Briti saadik koos pea poole oma tiimiga, on suur asi,“ toonitas meer. „See on märk sellest, et Rakvere on piisavalt atraktiivne koht, kuhu tulla oma kultuuri tutvustama.“

Kohtumised noortega

Kui päeva keskse üritusena korraldas saatkond teepeo, siis tihe programm oli brittidel kogu reede vältel. „Meil on olnud vaimustav päev täna siin Rakveres,“ rõõmustas suursaadik Theresa Bubbear.

Ennelõunal külastati nii Politseimuuseumi kui linnust, päev algas aga visiidiga Trendsetteri vabrikusse. „Olen väga uhke nähes, et Briti firmal läheb siin nii hästi,“ märkis saadik.

Ühe olulise osa pop-up saatkondade üritustesarjast moodustavad ka koolikülastused, mille käigus lisaks suursaadikule kohtuvad noortega ja tutvustavad oma tööd NATO lahinggrupi koosseisus Tapal teenivad Suurbritannia sõdurid.

Rakveres külastati ametikooli. „Mehaanikaeriala õpilased said uudistada militaarveokit Panther. Kokad Tapalt õpetasid aga kokanduse õpilastele, kuidas küpsetada Walesi küpsiseid, mis on Kuningliku Walesi rügemendi joaks traditsioonilised,“ rääkis Bubbear.

Lisaks kohtusid Suurbritannia sõdurid SPIN-programmis osalevate Rakvere noortega, kellele korraldati sportmänge ning mängiti jalgpalli. SPIN-programmi treener Kady Tiinase sõnul olid noored elevil ja said kaasa positiivse emotsiooni. „Vaatamata väikesele keelebarjäärile, tulid noored toimuvaga kenasti kaasa ja said põneva õppetunni nii erinevate inimestega suhtlemisest, keelte õppimise vajalikkusest kui siin viibivate briti sõdurite elust,“ jäi Tiinas ettevõtmisega rahule.

Teetraditsioon

Briti suursaadik Theresa Bubbear rääkis, et kuigi paljud teavad brittide tavast istuda kell viis maha ja hakata teed jooma, ei vasta see tegelikult tõele. Kui ka juuakse teed, siis tehakse seda enne viit, sest kell viis on juba peaaegu õhtusöögi aeg. Lisaks juuakse nüüd enamsti kohvi. „Kuigi inglise teetraditsioon ei ole enam tegelikult elus, on see elus täna siin Rakveres,“ lausus suursaadik.

 

Walesi küpsiste retsept

Tee kõrvale sobiva Walesi maiustuse retsepti on antud edasi põlvkonnalt põlvkonnale ning see on säilitanud suure menu. Sobib suurepäraselt koos lastega küpsetamiseks.

Ettevalmistusaeg: 10 minutit

Küpsetusaeg: 6 minutit

Valmistatav kogus: 16 tükki

Koostisosad:

225 g jahu

85 g peensuhkrut

¼ tl vürtse

½ tl küpsetuspulbrit

50 g võid, mis on lõigatud väikesteks tükkideks

50 g searasva, mis on lõigatud väikesteks tükkideks, lisaks veidi praadimiseks

50 g sõstraid või rosinaid

1 muna

veidi piima

Valmistamine:

  1. Kalla jahu, suhkur, vürtsid ja küpsetuspulber kaussi ning lisa näpuotsaga soola. Seejärel mätsi või ning searasv sõrmedega segu sisse, kuni tainas on mure. Lisa sõstrad ja klopi sisse muna, tulemuseks peaks olema pehme tekstuuriga muretainas. Kui segu liiga kuiv tundub, võid lisada veidi piima.
  2. Rulli tainas kergelt jahusel pinnal laiali, et see oleks umbes pisikese sõrme paksune. Kasuta 6 cm läbimõõduga ümmargust vormi, et lõigata ühtlase suurusega tükid. Seejärel määri küpsetuspann kokku rasvaga ning aseta keskmisele tulele. Küpseta Walesi kooke pätsidena umbes kolm minutit mõlemalt poolt, kuni need on kuldpruunid, krõbedad ja läbiküpsenud. Parimad on nad soojalt serveerituna või või moosiga või tuhksuhkruga üleraputatult. Koogid püsivad pakendatuna värsked kuni ühe nädala.

 

Briti suursaadik Theresa Bubbear ja Rakvere linnapea Marko Torm lõikamas lahti saadiku residentsi koka poolt spetsiaalselt teepeoks valmistatud kooki.

saatkond 3

Suurbritannia sõdurite kokad õpetamas noortele traditsiooniliste Walesi kookide tegemist.