Saaremaa portsjonforell jõuab Virumaa tarbijani
|Lähiajal jõuab Grossi Toidukaupadesse müügile Kalakasvatajate Ühistus Ecofarm toodetud ja töödeldud Saaremaa kalakasvatusest pärit portsjonforell. Tegemist on värske tootega, mis pakitud nn gaasikeskonda ja mille saab karbist otse pannile panna.
Aivar Ojaperv
„Oleme suhteliselt uus ühendus,“ rääkis Ecofarmi juhatuse liige Henry Ots „Tegemist on kalakasvatajate ühistuga, mille moodustasid viis Saaremaa kalakasvatajat aastaid tagasi. Meile kuulub ka Pärnumaal Audrus tegutsev töötlemistehas.“
„Katusorganisatsiooni mõte on selles, et saaksime oma kala ühiselt töödelda ja anda sellele võimalikult suure lisaväärtuse. Ka turustamine on nõnda lihtsam, kusjuures me ei kasuta hulgimüüjaid, sest soovime saada oma kala tarbijani 48 tunniga ja parima hinnaga, samas rõhuda kodumaise kala värskusele ja kvaliteedile.“
Ecofarmi tooteportfellist leiab üle 40 kalatoote, osa neist on suuremates kauplustekettides juba ka müügil. „Grossi Toidukaupades tuleb peagi müügile pakendatud portsjonforell, mis on üles kasvanud Saaremaal Pihtlas,“ rääkis Ots. „Tegemist on suletud katusealuse kasvandusega, kus on kontrollitud kasvukeskkond puurkaevu veega.“
„Pakend on tarbijasõbralik,“ jätkas ta. „Tihtipeale jäetakse värske kala ostmata, sest seda on ebamugav töödelda. Nüüd seda probleemi enam pole. Minu teada keegi teine Eestis pole sellises pakendis värsket portsjonforelli müünud: me oleme kala juba ära puhastanud ja asetanud selle 300-350 grammisena gaasikeskkonnaga karpi. Sobib nii praadimiseks, grillimiseks kui ka ahjupanekuks. Säilib külmikus kuni 14 päeva. Varsti plaanime pakkuda ka märksa mugavamat portsjoniteks jagatud vikerforellifileed samasuguses pakendis.“
„Ecofarmi toodang ei piirdu ainult forelliga,“ lisas Henry Ots. „Meil on ka mägihõrnast, siberi tuura jne. Olles ise kasvatajad ja tootjad, teeme koostööd ka räimepüügi ühistutega, kelle toodangut samuti väärindame. Oma toodetel kasutame kaubamärki Farmare. Meie tooted on värsked, kvaliteetsed ja omad.“