Sealiha on tavatult odav

IMGP9303

Vähemalt Lääne-Virumaal saab kauplustest osta kvaliteetset Eestis kasvatatud ja toodetud sealiha, mille kilohind jääb sõltuvalt raietükist ja kvaliteedist kahe euro kanti ja isegi alla selle.

Aivar Ojaperv

„Ühelt poolt mõjutab konkurentide hinnasurve ja üldine turuolukord, teisalt saan kaasa aidata kodumaise liha propageerimisele, et tarbija ei haaraks letist välismaalt sisse veetud liha,“ selgitas Oleg Gross, kelle Grossi Toidukaupade jaeketis müüdav seal raieliha maksab kümmekond senti alla kahe euro kilo. „Eesti liha võimalikult odav müümine on minu teadlik valik.“

„Igal kaubal on oma hind ja ega meiegi saa kuludeta toota,“ jätkas ta. „Selge on see, et selline soodushind ei kesta igavesti, aga praegune olukord on niisugune. Vene turg on ära langenud, lisaks saab osa katkutsooni jäänud tootjad oma liha turustada vaid Eestis.“

Olgu mainitud, et Grossi Toidukaupade emafirma OG Elektra sigalad piirangutsooni ei jää, kuid nimetatud ettevõte pole liha kunagi tootnud ekspordiks, vaid oma kauplusteketis müümiseks.

„Eestis toodetud liha läheb mingil hetkel kindlasti kallimaks tagasi,“ jätkas Gross. „Olukorras, kus hetkel on paljud tootjad oma farme likvideerimas ja mõne aja pärast nõudlus tootmisvõimsuse kindlasti ületab, ei oska ma prognoosida, kui kõrgele hind tõuseb.“